Kahramanmaraş Su Ürünleri Sektörü Altеrnatif Türlere Hazırlanıyor

Kahramanmaraş, Türkiye’nin en önemli su ürünleri üretim merkezlerinden birisidir. Kültür balıkçılığı sektöründe kuluçkahaneden işleme tesislerine kadar bütün süreçte yatırımlar yapılmaktadır. Şu ana kadar barajlardaki kafes ve karalardaki havuz tesislerinde alabalık üretimiyle adından söz ettiren ilimizde önümüzdeki yıllarda farklı türlerinde üretilebileceği bir potansiyel mevcuttur.

Sektörün ürün ve pazara bağlı risklerini azaltmak, sürdürülebilirliği sağlamak adına Ajansımız Koordinasyonunda 11-13 Nisan tarihlerinde akademisyenler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, su ürünleri yetiştiricileri ve meslek kuruluşu temsilcilerinden oluşan 12 kişilik bir heyet ile Adana ve Konya illerinde bir dizi ziyaret gerçekleştirilmiştir.

12 Nisan tarihinde Royal Balık ve Su Ürünleri firmasının Adana İmamoğlu ilçesinde bulunan mersin balığı ve siyah havyar üretim tesisi ziyaret edilmiştir. İlimizde de alabalık yetiştiricilerinin son yıllarda akarsularda deneme üretimi yaptığı mersin balığı özellikle zengin pazarlara doğrudan ihracatı yapılan siyah havyarı için yetiştirilmektedir.

Aynı gün Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin refakatinde Sasu Su Ürünleri ve  Pakyürek firmalarının Adana’da bulunan işleme tesisleri ziyaret edilmiştir. Bu tesislerde kurbağa, salyangoz, deniz ve tatlı su balıklarının işleme süreçleri heyetimize tanıtılmıştır. Kahramanmaraş’ta kurbağa ve salyangoz gibi avcılık potansiyeli olan ürünlerin bu tesislere pazarlanma konuları görüşülmüştür.

Etkinliğin ikinci gününde Konya Çumra ilçesinde bulunan Torku Şeker firmasının sera altında kapalı devre havuzlarda atık sıcak suyunu değerlendirerek Türkiye’de ilk defa üretimini gerçekleştirilen Tilapia Üretim Tesisi ziyaret edilmiş ve yetkililerden bilgi alınmıştır. İlimizde bulunan termik santraller, şeker fabrikası ve diğer atık sıcak suyu bulunan sanayi tesislerinde de Tilapia türü balığın üretilme potansiyeli üzerine görüş alışverişinde bulunulmuştur. Bir çiftçi kooperatifi kuruluşu olan Konya Şeker tesislerinde kooperatifçilik ve üretici birlikleri konusunda da iyi uygulama örnekleri gözlenmiştir.

Osmaniye Destek Yatırım Ofisi

Rauf Bey Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı 9546 Sk. No: 70 Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Binası Kat:3 Merkez, OSMANİYE

DOĞAKA Destek Hattı

0328 888 00 00