Tarladan Sofraya Osmaniye Yer Fıstığı Çalıştayı Düzenlendi

Osmaniye Valiliği himayelerinde, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Osmaniye Ticaret Borsası iş birliği ile Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Konferans Salonunda 01 Eylül 2021 Çarşamba günü, “Tarladan Sofraya Osmaniye Yer Fıstığı Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştayın açılış konuşmaları Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya ve Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Erdinç Yılmaz’ın yanı sıra, Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürü Reşat Yıldız, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yer Fıstığı Koordinatörü Dr. Abdullah Kadiroğlu, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sanayi İşbirliği Koordinatörü-Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bülent Yanıktepe, DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Oğuz Alibekiroğlu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Suat Yılmaz, tarafından gerçekleştirildi.

İki oturum olarak düzenlenen çalıştayın birinci bölümünde Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Necmi İşler’in moderatörlüğünde “Yer Fıstığı Yetiştiriciliği, Islahı ve Hasatı” konuları ele alındı. “Yer Fıstığında Sulama ve Gübreleme, Yer Fıstığında Hastalık, Zararlılar ve Yabancı Otlarla Mücadele, Yer Fıstığında Modern Hasat Teknikleri ve Kurutma, Yer Fıstığında Modern Islah Teknikleri” alt başlıklarının ele alındığı bölümde Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Arslan, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Uzun ile Doç. Dr. Engin Yol ile Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emin Güzel sunumlarını aktardılar. Oturum sonunda sorular ve öneriler değerlendirildi.

Öğleden sonra gerçekleştirilen “Yer Fıstığı İşleme ve Pazarlama” konulu ikinci oturum Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Pembe Evci Çürük moderatörlüğünde gerçekleşti. Söz konusu oturumda ise, TUBİTAK MAM Gıda Enstitüsü yetkilileri Dr. Hayrettin Özer ve Ceyda PEMBECİ Kodolbaş “Yer Fıstığında Aflatoksin Sorunu ve Önleme Yöntemleri, AB Projesi MycoTWIN” konularını işlerken, Migros Ürün Güvenliği Yöneticisi Hande Balta “Perakende Sektöründe Yer Fıstığı Sorunları ve Yer Fıstığındaki İyi Üretim Uygulamaları Projesi” üzerine bilgiler aktardı.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Halef Dizlek “Yer Fıstığında Ürün Çeşitliliği ve İnovatif Ürün Geliştirme” konusuna değinirken, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Adnan Bozdoğan “Yer Fıstığının Yağ Sanayisine Kazandırılması” konularında katılımcılarımıza bilgi paylaşımında bulundu.

Çalıştay soruların yanıtlanması ve çözüm önerilerinin paylaşılması sonrasında tamamlandı. 

 

Osmaniye Destek Yatırım Ofisi

Rauf Bey Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı 9546 Sk. No: 70 Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Binası Kat:3 Merkez, OSMANİYE

DOĞAKA Destek Hattı

0328 888 00 00