Hasanbeyli

Tarihi: Hasanbeyli İlçesi ve yörenin tarihi 5 ila 7 bin yıl öncesine dayanır. Bölgede Sümerler, Elâmlar, Babiller, İyonlar, Mısırlılar, Finikeliler, Etiler, Romalılar (Bizanslılar) ve Osmanlılar yerleşerek çeşitli uygarlıklar kurmuşlardır. 4-5 Yüzyıllarda yerleşmeler ile köy olmuştur.  Türklerin Anadolu'ya girişleriyle (1071) Türk idaresine girmiştir.  Bahçe  İlçesine bağlı Hasanbeyli ve Kıraç isimli iki ayrı köy iken; 1973 yılında Bahçe İlçesine bağlı Belediye olan, 24.10.1996 gün ve 4200 sayılı Kanun ile Osmaniye İlçe' sinin İl olması ile aynı Kanun ile İlçe' lik statüsünü alan Hasanbeyli bu tarihten itibaren  131.085 dekar arazi ile Osmaniye İline bağlanmıştır.

Coğrafi Yapısı: İlçe Amanos  dağlarının doğu yamaçları üzerinde kurulmuştur. 750 Rakımlı engebeli ve dağlık bir arazi üzerinde kurulan İlçenin Köyleri genellikle dağlıktır. Bitki örtüsü fundalık, çam, meşe, demirciklik ve kesme ağaçlarından (ormanlıklardan) oluşmaktadır. 

İklimi: Akdeniz iklimi ile karasal iklim  karışımı olup yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlı geçmektedir.

İdari Durum: Hasanbeyli İlçesi,  Bahçe İlçesine bağlı belediye iken 24.10.1996 gün ve 4200 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Bahçe İlçesinden ayrılmış  Osmaniye İli'ne bağlı ilçe olmuştur.

Sosyal ve Ekonomik Durumu: İlçe 1996 yılında Osmaniye İline bağlı olarak kurulmuş, ilçenin tam ortasından geçen (eski E-24) D-400 karayolu çevresindeki işyerleri ve lokantalar hem ilçe halkına hem de yayla sezonundaki yerli turistler ile E-400'ü kullanan İslâhiye ve Gaziantep yönüne giden yolculara hizmet vermektedir. İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Tarım sektöründe halkın iştigal konusu tahıl, meyve ve sebze üretimidir. Hayvancılık olarak keçi ve koyun; besi hayvancılığı olarak sığırcılık yapılmaktadır.


Ulaştırma ve Alt Yapı Durumu: İlçe merkezine ulaşım  (eski E-24) D-400 karayolu ile sağlanmaktadır. Osmaniye İli içerisinden geçip Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin istikametine giden D-400 Karayolundan sağa dönülüp 12 kilometre E-24 karayolu güzergahı ile ilçeye ulaşılmaktadır. Ayrıca ilçe içinden geçen E-24 karayolu, ilçenin Fevzipaşa, İslâhiye, Gaziantep ve Kahramanmaraş ile de bağlantısını oluşturmaktadır.

Turizm Değerleri: İlçe sınırları içerisinde Karafenk Kalesi ve Hasanbeyli Kalesidir. Ayrıca ilçede Çan çan Mağarası ve Kültür Bakanlığınca koruma altına alınmış, 2 katlı 1901 tarihinde yapılmış olan tarihi bir ev bulunmaktadır. İlçede belli başlı 3 yayla(Almanpınarı, Tutlupınar ve Başpınar yaylaları) bulunmaktadır. 1994 yılından bu yana geleneksel Karakucak güreşleri; Kiraz Festivali ve 1995 yılından bu yana yivsiz tüfekle atıcılık müsabakaları yapılmaktadır.

Osmaniye Destek Yatırım Ofisi

Rauf Bey Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı 9546 Sk. No: 70 Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Binası Kat:3 Merkez, OSMANİYE

DOĞAKA Destek Hattı

0328 888 00 00